اعلامیه هامسایل حقوق بشر

حزب تودهٔ ایران حملهٔ نظامی سپاه پاسداران حکومت اسلامی ایران به پایگاه‌های حزب‌ها و سازمان‌های کُرد ایرانی مخالف حکومت ایران در کردستان عراق را به‌شدّت محکوم می‌کند

به گزارش تأیید شدهٔ رسانه‌ها، روز پنجشنبه ۱۸ شهریور پایگاه‌های حزب‌ها و سازمان‌های سیاسی کُرد ایرانی در کردستان عراق مورد حملهٔ پهپادی و توپخانه‌یی «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» قرار گرفت. سپاه پاسداران رسماً اعلام کرده است که در این تهاجم نظامی جنایتکارانه، که چند روز پیاپی ادامه داشت، با پهپاد و سلاح‌های هوشمند به مقر چهار حزب مخالف حکومت اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق در شمال آن کشور حمله کرده است. حزب دمکرات کردستان ایران نیز اعلام کرده است که در جریان مقاومت و پاسخ این حزب به حمله‌های سپاه پاسداران در روز دوشنبه 22 شهریور، پیشمرگه‌های این حزب چهار پهپاد مهاجمان را سرنگون کرده‌اند. این حمله‌ها فقط چند روز پس از دیدار محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران، از مناطق مرزی شمال‌غرب ایران در روز 15 شهریور، و تهدید او به “حملات کوبنده” علیه حزب‌های سیاسی کُرد مخالف جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت.

خالد عزیزی، دبیرکل حزب دمکرات کردستان، در اظهاراتی دربارهٔ درگیری‌های خطرناک و اقدام نظامی رژیم سرکوبگر ولایی، که خبرگزاری “العربیه” آن را منتشر کرده، گفت: “این اولین حملهٔ نیروهای جمهوری اسلامی ایران به این مناطق نیست. در سال‌های گذشته هم به مناسبت‌های مختلف به این مناطق حمله کرده‌اند. موقعیت استراتژیک و کوهستانی این مناطق سبب شده که مقرهای پیشمرگ‌ها در موقعیت خوبی قرار بگیرند و در این حملات تلفات جانی نداشته باشیم، ولی خسارت‌هایی به طبیعت و مناطق مسکونی وارد شده است.” او دلیل این حمله‌ها را تلاش حکومت اسلامی ایران برای به خشونت کشاندن مبارزات مدنی در کردستان ایران و همچنین منحرف‌کردن افکار عمومی از بحران‌های داخلی حکومت عنوان کرد.

به گزارش العربیه، یکشنبه ۲۸ شهریور، محمدحسین باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، در مراسم معرفی جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، به دولت‌های عراق و اقلیم کردستان عراق هشدار داد که باید با گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی ایران برخورد کنند. او تهدید کرده بود که هیچ‌گونه فعالیت نیروهای کُرد ایرانی اپوزیسیون را “در این مرزها تحمل نمی‌کنیم.” او همچنین از قصد ایران برای ادامهٔ یورش به حزب‌های کُرد مخالف جمهوری اسلامی ایران در اقلیم کردستان عراق خبر داد.

نکتهٔ قابل‌توجه دیگر، سفر اخیر مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق، به تهران است. این سفر در روز یکشنبه ۲۱ شهریور صورت گرفت، یعنی در زمانی که نیروهای سپاه پاسداران به بمباران مناطق کردستان عراق به وسیلهٔ پهپاد و گلوله‌های هوشمند توپخانه مشغول بودند. نخست‌وزیر عراق در ملاقات خود با ابراهیم رئیسی نه‌تنها اعتراض، بلکه کوچک‌ترین اشاره‌ای هم به این حمله‌ها نکرد.

آنچه امروزه از لحاظ حمله‌های رژیم ولایی ایران به نیروهای مخالف در کردستان ایران و به تبع آن در کردستان عراق می‌گذرد، جدا از آنچه در کل ایران می‌گذرد نیست. رژیم ولایی پس از استقرار حاکمیت خود از طریق به کار بستن سیاست جنایتکارانهٔ حذف جسمانی و قهرآمیز همهٔ نیروهای مخالف و دگراندیش در سال‌های اوّل بعد از پیروزی انقلاب بهمن ۱۳۵۷، سیاست تمامیت‌خواهانه و خودکامانه‌ای را در سراسر ایران، به‌ویژه در مناطق محل زندگی اقلیت‌های ملی پیش برده است. آنچه اکنون در سرکوب نیروهای کُرد می‌بینیم، در واقع ادامهٔ لشکرکشی به مناطق کُردنشین ایران در سال ۱۳۵۸ و سرکوب همهٔ نیروهای مردمی در آن مناطق است. در تمام چهل و دو سال گذشته، این سیاست در تمام مناطق ایران و به قصد سرکوب خشن  خواست‌های قانونی و طبیعی همهٔ خلق‌های ساکن ایران، در چهار گوشهٔ آن، به پیش برده شده است.

در مجموع باید گفت که همان‌طور که در چهار دههٔ اخیر شاهد بوده‌ایم، سرکوبگری و حمله‌های نظامی راه‌حلی عملی برای مسائل ملی و قومی نیست. اقوام و خلق‌‌های ساکن ایران حق دارند حزب‌ها و سازمان‌های سیاسی خود را در حکومت‌های محلی خود و در رهبری دولت‌های محلی خود قرار دهند. راه‌حل‌های تمامیت‌خواهانه‌ای که نیروهای هوادار اسلام سیاسی در ایران پیش می‌برند، همان‌طور که در چهار دههٔ اخیر ثابت شده است، راه به جایی نخواهد برد.

سران رژیم دیکتاتوری اسلامی تمامیت‌خواه حمله‌های نظامی خود را مقابله با “شیطنت‌های” حزب‌ها و سازمان‌های کُرد ایرانی که به عنوان پناهندهٔ سیاسی در اقلیم کردستان عراق در شمال آن ساکن هستند، اعلام و توجیه می‌کنند. ولی در واقعیت امر، بین فعالیت به طور عمده مدنی-تشکیلاتی نیروهای کُرد در ایران و حمله‌های نظامی همه‌جانبهٔ  مرگبار رژیم ولایی علیه این نیروها هیچ توازنی وجود ندارد. نیروهای نظامی-امنیتی سرکوبگر رژیم اسلامی ایران در برخورد با  فعالان و مبارزان کُرد با خشونت و شدّت عمل وحشیانه‌ای عمل کرده‌اند. آنها از بمب‌افکن‌های نظامی و پهپادهای مدرن نظامی برای سرکوب نیروهای مخالف استفاده می‌کنند که خسارت‌های جانی و مالی و طبیعی عظیمی در این مناطق به بار می‌آورد. عملکرد رژیم ولایی ایران ناقض پیمان‌های بین‌المللی است. البته این نیز حقیقتی است که نه‌فقط در این مورد، بلکه اصولاً رعایت پیمان‌ها و پروتکل‌های بین‌المللی هرگز برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت و ضمانت اجرایی نداشته است.

حزب تودهٔ ایران همواره از مبارزهٔ خلق کُرد و دیگر خلق‌ها و نیروهای ملی دموکراتیک آنها دفاع کرده است و می‌کند. ما موافق حق خودمختاری محلی اقلیت کُرد و دیگر خلق‌های ساکن ایران، در چارچوب ایران واحد و در دفاع از حقوق و آزادی‌های دموکراتیک برای همهٔ زحمتکشان هستیم.

حزب تودهٔ ایران همراه با همهٔ نیروهای ملی و دموکرات ایران، بمباران‌ پایگاه‌ها و دفترهای حزب‌ها و سازمان‌های کُرد ایرانی در خاک عراق را به‌شدّت محکوم می‌کند. این یورش نظامی جنایتکارانهٔ سپاه پاسداران رژیم اسلامی ایران نه‌فقط اقدامی ضدانسانی  بلکه نقض آشکار قوانین و پیمان‌های بین‌المللی و تمامیت ارضی و حق حاکمیت کشور همسایه عراق نیز محسوب می‌شود.

ما دولت مرکزی عراق (و همچنین مقام‌های دولتی اقلیم کردستان عراق) را فرامی‌خوانیم که در چارچوب وظایف خود در مقام کشور و دولتی مستقل، و به‌مثابه عضو سازمان ملل متحد و نهادهای وابسته به آن، در مقابل عملیات نظامی سپاه پاسداران رژیم اسلامی ایران موضع‌گیری کنند و مانع تعرّض نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران به مخالفان خود در خاک عراق شوند. ما همچنین سازمان ملل متحد و نهادهای تابع آن را فرامی‌خوانیم که به وظیفهٔ خود در مورد پناهندگان کُرد که در اردوگاه‌ها و مقرهای خود در کردستان عراق ساکن‌اند عمل کنند، و به حملات مکرر فرامرزی جمهوری اسلامی ایران به درون قلمرو اقلیم کردستان عراق اعتراض کنند. هر گونه کوتاهی و تعلل در این مورد می‌تواند به ادامه یافتن و بالا گرفتن شعله‌های درگیری‌های تازه در این منطقهٔ حساس منطقه بینجامد.

 حزب تودهٔ ایران

۱ مهر ۱۴۰۰

به نقل از «نامهٔ مردم»، شمارهٔ ۱۱۳۹، دوشنبه ۵ مهر ماه ۱۴۰۰

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا