مسایل بین‌المللی

کمک سازمان جهانی بهداشت به تولید انبوه واکسن کووید در کشورهای جهان

از زمانی که تهیهٔ واکسن‌های کووید-۱۹ به نتیجه رسید و تولید آن در سال ۲۰۲۱ آغاز شد، بسیاری از دولت‌ها و سازمان‌های علمی و نهادها و نیروهای ترقی‌خواه جهان خواهان آن شدند که دانش فنی و فناوری تولید این واکسن، و به‌ویژه واکسن آر.اِن.اِی پیام‌رسان (mRNA)، در اختیار کشورهایی قرار داده شود که توانایی علمی-فنی تولید این واکسن را دارند. متأسفانه شرکت‌های غول‌پیکری مثل فایزر و مُدرنا که سودهای کلان انحصاری را برای خودشان می‌خواهند، و البته دولت‌های اروپایی و آمریکایی حامی آن شرکت‌ها، این خواست را نادیده گرفتند. هدف از گسترش تولید و توزیع واکسن همیشه این بوده است که هرچه زودتر بتوان جمعیت کشورها را واکسینه کرد تا هرچه زودتر بتوان همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ در سطح جهان را مهار کرد. روشن است که در دنیای امروزه که ارتباطات و رفت‌وآمدها در سطوح ملی و بین‌المللی بسیار گسترده است، تا زمانی که اکثریت جمعیت دنیا واکسینه نشود، همیشه این امکان وجود دارد که بر اثر فرایند جهش زیستی، سویه‌های تازه‌ای از ویروس پدید آید و اثربخشی واکسیناسیون را در جمعیت‌های واکسن زده کاهش دهد. در جریان شیوع سویه‌های دلتا و اُمیکرون (که از قارهٔ آفریقا با ۱۲درصد جمعیت واکسینه سرچشمه گرفت)، این وضعیت به‌خوبی مشاهده شد. کشورهای ثروتمندی که واکسن‌ها را برای خودشان تلنبار کردند، و در مواردی هم به دلیل منقضی شدن تاریخ اعتبار، آنها را دور ریختند، در این نابرابری واکسیناسیون نقش داشتند. در این میان، سازمان جهانی بهداشت خوشبختانه دست به اقدامی مفید زد تا دانش فنی و فناوری تولید واکسن در اختیار کشورهایی قرار گیرد که زیرساخت‌های مناسب مادّی و تخصصی علمی-فنی کافی برای بهره‌گیری از این فرصت را دارند. سازمان جهانی بهداشت پیش از این شش کشور آفریقایی مصر، کنیا، نیجریه، سنگال، آفریقای جنوبی، و تونس را برای دریافت فناوری mRNA اعلام کرده بود. دو دریافت کنندهٔ دیگر این فناوری در آمریکای لاتین، آرژانتین و برزیل هستند.

به گزارش خبرگزاری‌ها، نویِن تان لونگ، وزیر بهداشت ویتنام، روز چهارشنبهٔ گذشته تأیید کرد که ویتنام نیز به دلیل داشتن صلاحیت علمی-فنی، فناوری تولید واکسن‌های آر.اِن.اِی پیام‌رسان (mRNA) برای بیماری کووید-۱۹ را برای تأمین هر دو نیازهای داخلی و بین‌المللی، دریافت خواهد کرد. در بیانیهٔ مطبوعاتی روز پنجشنبه وزارت امور خارجه ویتنام از آقای لونگ نقل شده است: ”ما معتقدیم که ویتنام با شرکت در این طرح [سازمان جهانی بهداشت] قادر خواهد بود واکسن‌های mRNA را در مقیاس بزرگ تولید کند و به غلبه بر نابرابری‌ها در دسترسی به واکسن کمک کند.»

آقای لونگ در سخنان خود در کنفرانس مطبوعاتی آنلاین سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که ویتنام و چهار کشور دیگر- بنگلادش، اندونزی، پاکستان، و صربستان- فناوری mRNA را دریافت خواهند کرد. وی گفت: ”ویتنام در دهه‌های گذشته تجربهٔ زیادی در تهیه و تولید واکسن داشته است، و سازمان جهانی بهداشت، نظام ملی مدیریت کیفیت واکسن آن را به رسمیت شناخته است.»

این پنج کشور دانش فنی و فناوری تولید واکسن کووید را از مرکزی دریافت خواهند کرد که سازمان جهانی بهداشت در آفریقای جنوبی تأسیس کرده است. انتخاب این پنج کشور حاکی از آن است که سازمان جهانی بهداشت آنها را واجد شرایط و امکانات دریافت، و بهره‌برداری از این فناوری می‌داند. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، این کشورها قادرند با سرعت نسبتاً زیادی از آموزش‌های آن سازمان بهره بگیرند و وارد مرحلهٔ تولید انبوه شوند. انتظار می‌رود کمک‌های سازمان جهانی بهداشت در زمینه‌های برنامه‌ریزی و آموزش‌های حرفه‌ای به کشورهای مزبور از ماه آینده آغاز شود. سازمان جهانی بهداشت روز ۲۳ فوریه (۴ اسفند) اعلام کرد که دومین مرکز ارائهٔ خدمات آموزش به کشورها برای تولید واکسن کووید-۱۹ را در کرهٔ جنوبی تأسیس خواهد کرد.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۵۰، ۹ اسفند ۱۴۰۰

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا