مسایل بین‌المللیمسایل نظری و تئوریک

کنگرهٔ وحدت، عزم، و اراده

سیتارام یچوری، دبیرکل تازه برگزیده حزب کمونیست هند (مارکسیست)، در بیست‌وسومین کنگره این حزب در شهر کانور، در ایالت کرالا، گفت: “این کنگرهٔ وحدت، عزم، و اراده است. ” رفیق یچوری این سخنان را در بخش پایانی برگزاری همایش پنج‌روزه حزب در شهر کانور اعلام کرد. این کنگره از ۶ تا ۱۰ آوریل ۲۰۲۲ / ۱۷ تا ۲۱ فروردین‌ماه برگزار شد. یچوری همچنین نقش تاریخی این منطقه (کانور) را در شکل‌گیری حزب کمونیست در ایالت کرالا روایت کرد. او از نقش قهرمانانه جان‌باختگان منطقه مالابار در خلال جنبش آزادی‌خواهی سخن گفت.

مدون‌سازی قطعنامه

قطعنامه سیاسی کنگره بیست‌وسوم از سوی سیتارام یچوری در ۶ آوریل / ۱۷ فروردین‌ماه در اختیار نمایندگان گذاشته شد. یچوری پیش از ارائه این قطعنامه همچنین در مورد کاربست ساختار دموکراتیک حزب که قطعنامه سیاسی بر پایه آن به‌روز می‌شود اطلاع‌رسانی کرد. این قطعنامه دو ماه پیش از برگزاری کنگره حزب در دسترس همگان گذاشته شد و از اعضای حزب خواسته شد تا پیشنهادهای اصلاحی خود را ارسال کنند. او در ادامه گفت بنابراین خط‌مشی سیاسی حزب نه‌تنها از بالا به پایین بلکه از سوی اعضایش، از پایین به بالا تعیین می‌شود. او با اشاره به‌این پیشنهادهای اصلاحی گفت نزدیک به چهار هزار پیشنهاد و نظر دریافت شد که از سوی کمیته مرکزی بررسی شد. گزارشی از پیشنهادهای پذیرفته شده و نیز فرایند گنجاندن آن‌ها در سند به‌آگاهی کنگره رسانده شد. در روشن‌سازی وضعیت سیاسی کشور گفت: “در دوره پس از کنگره بیست‌ودوم حمله‌هایی چندسویه به پیاده کردن سیاست‌های نولیبرالی لگام‌گسیخته و پیامدهای آن مانند تقویت پیوند گرایش‌های فرقه‌گرا و کلان‌شرکت‌ها در چپاول دارایی‌های ملی، ترویج سرمایه‌داری رفاقتی، قانون‌مند‌سازی سیاسی فساد و تحمیل اقتدارگرایی تمام‌عیار صورت گرفته است.” او در مورد وضعیت بین‌المللی گفت ویژگی غالب، همه‌گیری کووید و پیامدهای آن بر چالش‌های ساختاری نظم اجتماعی است که همه ما در آن به‌سر می‌بریم. آسیب‌رسانی‌های سرمایه‌داری در مدیریت همه‌گیری کووید با خصوصی‌سازی گسترده خدمات بهداشت و سلامت همگان، بدون تردید ثابت کرد آن نظامی که بر اساس حداکثرسازی سود بنا شود نمی‌تواند برای مردم مفید واقع شود، حتا در زمانی که آن‌ها به‌شدت به‌این خدمات نیاز داشتند.

یچوری از ۱۲ ویژگی مهم وضعیت بین‌المللی ازجمله تشدید بحران اقتصادی، گرسنگی جهانی، سطح تهی‌دستی، بیکاری و محرومیت‌های آموزشی، تلاش امپریالیسم آمریکا برای مهار و منزوی کردن چین، گردش ادامه‌دار سیاست جهانی به راست و همچنین ایستادگی فزاینده توده‌ها، ایستادگی در آمریکای لاتین در برابر امپریالیسم ایالات‌متحده، جنگ اوکراین، و تهدیدهای جدی برآمده از دگرگونی آب‌و‌هوایی نام برد.

سیتارام یچوری با نشان دادن فهرست‌وار بحران‌های جهانی گفت حزب علیه هدف‌های امپریالیسم آمریکا در سراسر دنیا و به‌ویژه مداخله آن در جنوب آسیا جسورانه مبارزه خواهد کرد. حزب در تلاش‌هایی برای گردهم آوردن جریان‌های مختلف مبارزات مردمی برای برپایی جنبش ضد امپریالیستی‌ای فراگیر در سراسر جهان در حمایت از مردم فلسطین برای حق زندگی در سرزمین خویش، همبستگی با کشورهای سوسیالیستی، همبستگی با مبارزات ضد امپریالیستی در آمریکای لاتین، به‌ویژه در ونزوئلا، همبستگی با همه حرکت‌ها و جنبش‌هایی که با نیروهای نوفاشیست، پدیده‌های بنیادگرایی، تعصب مذهبی، فرقه‌گرایی قومی و مذهبی، تاریک‌اندیشی و نیروهای واپس‌گرا مبارزه می‌کنند،همبستگی با همه پیکارهای ضد امپریالیستی در همه‌ نمودهای آن مانند نولیبرالیسم، ویرانی محیط زیست جهان و برای عدالت جهانی آب‌وهوا مشارکت خواهد کرد.

سیتارام یچوری همچنین به بازنمایی علت‌های افزایش بازار سهام از یک‌سو و پایین آمدن سطح استانداردهای زندگی مردم پرداخت. او گفت که این پول از طریق اوراق قرضه دولتی جمع‌آوری می‌شود، سپس در بازارهای سهام قرار می‌گیرد و درنتیجه به‌طور ساختگی قیمت آن‌ها را افزایش می‌دهند. در این چیزی نیست که رشد اقتصادی را نشان دهد. او گفت برای حفظ این چرخه غارت‌های عظیم در سراسر جهان، سازوکاری سیاسی لازم است و سرمایه بین‌المللی در شکل دادن به‌این غارت‌ها که با سرمایه کلان‌شهرها هماهنگ است، نقش اساسی دارد.

گروه‌گرایی (ملی)‌ افراطی هندو را شکست دهید و منزوی کنید

سیتارام یچوری دولت حزب بهاراتیا جاناتا را عامل اصلی در پیدایش بحران در هند دانست و گفت: “در گذشته، ما از همان آغاز پیاده شدن سیاست‌های نولیبرال، پرسمان فروش ثروت هند را مطرح کرده‌ایم. اما آنچه در دوره کنونی تجربه می‌کنیم بسیار فراتر از آن است. این تنها فروش ثروت هند نیست، بلکه ویرانی شالوده‌های اقتصادی هند مستقل است.”

یچوری در بخش بازنمایی ماهیت فرقه‌گرایانه حزب بهاراتیا جاناتا بندهایی از برنامه حزب و بیست‌و‌دومین کنگره حزب [کنگره قبلی] را نقل کرد که به‌روشنی موضع حزب را در برابر حزب بهاراتیا جاناتا و پیشکسوتش یعنی “راشتریا سوایام‌سواک سانگ (آر اس اس)” یا “سازمان اراده ملی” (حزب فاشیستی بنیان شده بر اصول هندوتوا)- سازمان ملی میهن‌پرستی (سازمانی شبه‌نظامی، ملی‌گرا ، و راست هندو و همچنین بازوی سرکوب حزب حاکم بهاراتیا جاناتا) -نشان می‌دهد. در قطعنامه سیاسی کنگره حزب آمده است: ” بهاراتیا جاناتا موفق شد تا اندازه زیادی پیروان مذهب هندو را فراتر از تعلق قومی و جایگاه اجتماعی‌شان در زیر چتر ‘هویت هندو’ بسیج کند و در همان زمان به جداسازی کاست‌های طبقاتی در پایین‌ترین لایه‌های طبقاتی دست زد. قدرت پول و کنترل گسترده بر رسانه‌های همگانی و رسانه‌های اجتماعی از سوی بهاراتیا جاناتا و “سازمان اراده ملی” توانست به‌طرزی چشمگیر بر روند انتخابات تأثیر بگذارد. قدرت پولی بهاراتیا جاناتا که از راه‌های مختلف مانند معامله اوراق قرضه انتخاباتی انجام می‌گیرد، امکان رقابت هم‌تراز را که برای انتخابات آزاد و عادلانه ضروری است سلب می‌کند.”

یچوری به‌تفصیل به چالش‌هایی پرداخت که دستگاه سیاسی حکمرانی هند با بودن حزب بهاراتیا جاناتا در قدرت با آن‌ها روبرو است. او گفت که تلاش‌های سازمان‌یافته و هدف‌مند برای تغییر ماهیت جمهوری هند ادامه دارد. چهار رکن اساسی قانون اساسی هند یعنی دموکراسی سکولار، فدرالیسم، عدالت اجتماعی، و حاکمیت اقتصادی با رهبری این حزب زیر ضربه قرار گرفته‌اند.

او اظهار داشت که دولت در نظام کنونی در پشتیبانی از یک دین خاص عمل می‌کند درحالی که کارکرد آن باید بر اساس اصول سکولاریسم باشد. او در موردحمله به اقلیت‌ها گفت نزدیک به ۷۲ درصد از پرونده‌هایی که در دادرسی‌های قانون ضد تروریسم هند موردبررسی قرار گرفته‌اند پس از به‌قدرت رسیدن مؤدی، نخست‌وزیر کنونی، به‌ثبت رسیده‌اند. به رکن‌های فدرالیسم در هند حمله‌ بی‌وقفه‌ای انجام می‌گیرد. دولت مرکزی در کار قانونی دولت‌های ایالتی به‌عمد دست‌اندازی می‌کند. یچوری اشاره کرد که چگونه کشاورزی و آموزش که زیر نظر دولت‌های ایالتی عمل می‌کنند از سوی دولت مرکزی در قالب سه قانون مزرعه و سیاست آموزشی ملی خدشه‌دار می‌شوند. او همچنین به قانون مالیات بر کالا و خدمات اشاره کرد که چگونه به اصول فدرالیسم کشور هند آسیب می‌رساند.

به حمله‌های بی‌پروا و گستاخانه به اقلیت‌های مذهبی در سال ۲۰۱۹/ ۱۳۹۸ پس از بازگشت مؤدی به قدرت نیز اشاره شد.  دولت مرکزی در ایالت‌های جامو و کشمیر دولت‌های محلی را منحل کرد، قانون اصلاح شهروندی را تصویب کرد، و به‌دنبال آن ثبت ملی جمعیت را اعلام کرد که باید از سوی ثبت ملی شهروندان پیگیری شود. یچوری گفت بااینکه همه این مداخله‌ها نقض آشکار قانون اساسی است، اما حزب بهاراتیا جاناتا همچنان در مسیر تقویت دوقطبی کردن جمعیت هند بر اساس تفاوت‌های قومی و مذهبی پیش رفته است.

او به‌تفصیل نابسامانی اقتصادی هند را شرح داد و گفت کشور با رکود اقتصادی روبرو است و انقباض هزینه‌ها کاهش تولید ناخالص داخلی را تشدید کرده است. توانایی مردم برای هزینه‌های مصرفی کاهش یافته است. حجم هزینه مصرف دولت کاهش یافته؛ تشویش و ناامنی در کشاورزی ادامه دارد، فشار و سنگینی بار زندگی بر دوش مردم متوقف نشده است، بیکاری هشداردهنده و افزایش فقر همچنان ادامه دارد؛ نابرابری‌ها به‌شدت افزایش می‌یابد. با توجه به‌این وضعیت، شرکت‌های بزرگ از امتیازهای مالیاتی دولت برخوردارند و بهره می‌برند. مالیات خالص مستقیم جمع شده بین ۲۰۱۸ – ۲۰۱۹ / ۱۳۹۷- ۱۳۹۸  به‌میزان ۸ درصد از ۱۱/۳۶ کرور به ۱۰/۴۹ لک کرور کاهش یافته است.

یچوری همچنین مدیریت یکسر نادرست در شرایط همه‌گیری کووید را توضیح داد و آن را “تبهکارانه” نامید.

قطعنامه سیاسی مصوبه کنگره همچنین به‌تفصیل از حمله به گروه‌های مختلف مردم مانند زنان، دالیت‌ها، آدیواسی‌ها، و لایه‌های محروم از نظر آموزشی و اجتماعی و دیگران می‌پردازد.

یچوری خاطرنشان ساخت که این دست‌اندازی‌ها به معیشت مردم، جنسیت، پیشینه، و جایگاه اجتماعی و قومی آنان بدون چالش مانده است. او به‌ویژه به مقاومت ایجاد شده در برابر تبعیض لایه‌های محروم از نظر خدمات آموزشی و اجتماعی در نقاط مختلف کشور و مبارزه کشاورزان که بیش از یک سال ادامه داشت اشاره کرد. او همچنین به بیان مبارزات اتحادیه‌های کارگری در کشور پرداخت. او گفت که جوانان در خط مقدم مبارزه بر ضد تبعیض علیه لایه‌های محروم از نظر آموزش و خدمات اجتماعی در برابر یورش تیپ افراط‌گرایان هندوتوا ایستادگی کردند. او خاطرنشان کرد که با مشارکت جنبش‌های مردمی، این اعتراض‌ها به‌سرعت در سراسر کشور گسترش یافت و قشر وسیعی از زنان، روشنفکران، دانشگاهیان، و سازمان‌های مردم‌نهاد در آن شرکت کردند. در مبارزه کیسان یا جنبش دهقانان از ۲۶ نوامبر ۲۰۲۰ (۶ آذرماه ۱۳۹۹) ده‌ها هزار کشاورز در پنج نقطه مختلف در بزرگ‌راه بیرون از شهر دهلی بست نشستند. آنان در برابر سرکوبگری پلیس ایستادگی‌ای شایان تحسین از خود نشان دادند و تا زمانی که قانون کشاورزی مورد اعتراض‌شان پس گرفته نشد، تسلیم نشدند. یچوری گفت که این مبارزه پیروزمند تاریخی الهام‌بخش بخش‌های دیگر مردم در مبارزه‌شان با سیاست‌های ضد مردمی دولت و برای زندگی بهتر شده است.

یچوری همچنین گزارشی از مبارزات عظیم طبقه کارگر در کشور ارائه داد. سه اعتصاب عمومی در سراسر کشور زیر پرچم برنامه مشترک اتحادیه‌های کارگری متشکل از ۱۰ اتحادیه مرکزی کارگری و دیگر فدراسیون‌های منطقه‌ای برگزار شد.

سیتارام یچوری توضیح داد اگرچه دولت بهاراتیا جاناتا با وجود ناکامی هند در زمینه بیشتر شاخص‌های توسعه انسانی در سراسر کشور باید به زیر کشیده می‌شد، اما هنوز در قدرت است. همان‌گونه که از برگزاری انتخابات ایالتی اخیر در ماه مارس ۲۰۲۲ / اسفند ۱۴۰۰- فروردین‌ماه ۱۴۰۱در پنج ایالت مشاهده شد، این حزب هنوز در انتخابات پیروز می‌شود. چگونه است که بهاراتیا جاناتا می‌تواند از پنج ایالت، جز ایالت پنجاب، جایی که حزب “عام آدمی پارتی” برنده شد برندهٔ چهار ایالت دیگر شود. دلیل این پیروزی‌ها چیست؟ هنگامی که معیشت مردم بدتر شده است، و حتا با وجود مبارزات جنبشی مانند کیسان، باز هم مردم به بهاراتیا جاناتا رأی داده‌اند!

یچوری می‌گوید که بهاراتیا جاناتا توانسته است تغییری ‌توجه‌برانگیز در سیاست‌هایش به‌وجود آورد. به‌چالش کشیدن تنگناهای اقتصادی به‌تنهایی کافی نیست. آن‌ها یک بسته (اقتصادی) دارند – یک بسته هندوتوا. یچوری گفت حزب باید با مسلح کردن خود و مردم با جنگ‌افزارهای مناسب مانند جنگ‌افزار شبکه اجتماعی، سیاسی، و فرهنگی در پیوند تنگاتنگ با یکدیگر قرار گرفته و با بیشترین تأثیر به پیکار با هندوتوا روی آورد.

سیتارام یچوری همچنین درباره جبهه چپ و دموکراتیک صحبت کرد و توضیح داد که این جبهه‌ای طبقاتی است و نباید آن را با جبهه‌های تشکیل شده در انتخابات اشتباه گرفت. برای این جبهه برنامه‌ای وجود دارد و باید تلاش شود تا به‌درستی به‌هم جوش بخورد. باید در هر ایالت نیروهایی که می‌توانند بخشی از جبهه‌ دمکراتیک چپ باشند شناسایی و به جبهه فراخوانده شوند. بر این اساس، پس باید اتحاد و مبارزه را تقویت کرد تا برنامه دموکراتیک چپ به‌منزله تنها گزینه واقعی در برابر سیاست‌های طبقه حاکم پذیرفته شود.

یچوری در توضیح خط سیاسی حزب گفت وظیفه اصلی منزوی کردن و شکست بهاراتیا جاناتا است. اما برای دستیابی به چنین هدفی “رشد قدرت مستقل حزب کمونیست هند (مارکسیست) و نیروهای چپ برای بسیج مردم در مبارزات طبقاتی و توده‌ای در مَنشی مبارزه‌جویانه و قدرت‌مند ضرورت دارد.” او همچنین تصریح کرد: “بسیج گسترده مردمی تا آنجایی که شدنی است و گردآمدن نیروهای اپوزیسیون سکولار علیه رژیم فرقه‌ای/شرکتی باید پا بگیرد.”

درمجموع ۴۸ نماینده در این بحث شرکت کردند و نزدیک به ده ساعت زمان برای آن گذاشته شد. همچنین ۳۹۰ اصلاحیه و ۱۲ پیشنهاد از سوی نمایندگان در کنگره پیشنهاد شد. بحث‌ها در ۷ و ۸ آوریل / ۱۸ و ۱۹ فروردین‌ماه ادامه یافت. بحث‌ها بیشتر در مورد تقویت پیش‌نویس قطعنامه بود. همچنین در مورد خط‌مشی سیاسی که در کنگره قبلی تصویب شده بود پرسش‌ها و سخنان هدف‌مندی وجود داشت. سیتارام یچوری به همه آن موضوع‌ها پاسخ داد و گفت آنچه ضروری است شکست نیروهای هندوتوا است. او همچنین پروژه هندوتوا را توضیح داد و گفت این ربطی به مذهب هندو ندارد. این برنامه‌ای سیاسی است. همان‌طور که و. د. ساوارکار طرفدار این نظریه به‌روشنی خاطرنشان کرد هندوتوا هیچ ارتباطی با مذهب هندو ندارد.

سیتارام یچوری گفت ما نباید تمرکزمان را بر رسالت برنامه‌ای‌مان یعنی دستیابی به دموکراسی خلقی از دست بدهیم، اما برای این دستیابی مهم آن است که طبقه اصلی ما، یعنی طبقه کارگر و دهقانان، باید وحدتی محکم در میان‌شان وجود داشته باشد. نگرش فرقه‌ای/مذهبی هندوتوا بر بخش‌هایی از نیروی‌های طبقاتی ما اثر می‌گذارند. ازاین‌روی، برای پیشروی به‌سوی هدف برنامه‌ای‌مان مهم آن است که دیدگاه فرقه‌ای/ مذهبی هندوتوا را شکست دهیم. این در حکم مهم‌ترین وظیفه باید درنظر گرفته شود. او تصریح کرد که تشکیل گسترده‌ترین وحدت ممکن همراه با افزایش مقاومت از طریق گفتمان‌های اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی، راه رو به‌جلو است.

سیتارام یچوری در پایان خاطرنشان کرد: “این کنگره، کنگره وحدت، عزم، و اراده است. تصمیم بگیرید که از بافت اساسی جمهوری ما محافظت شود. عزم برای به‌چالش کشیدن سیاست‌های تفرقه‌افکنانه فرقه‌ای و مذهبی هندوتوا با قدرت و اتحاد حزب و طبقه کارگر و دیگر قشرها تضمین‌کننده پیشرفت و شکست طرح‌های فاشیستی شوم دولت بهاراتیا جاناتا  به‌رهبری  ٬سازمان اراده ملی٬ (آر اس اس) خواهد بود. ”

سرانجام، قطعنامه سیاسی به‌تصویب کنگره رسید.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ  ۱۱۵۴، ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا