مسایل بین‌المللیمسایل نظری و تئوریک

برگزاری همایش ۲۰۲۲ حزب‌های سیاسی مارکسیست جهان در چین

دبیرکل حزب کمونیست کوبا: “شبح کمونیسم” با برافراشتن پرچم امید، بار دیگر سراسر جهان را در بر گرفته است.

روز پنجشنبه ۲۸ ژوییه ۲۰۲۲ (۶ مرداد ۱۴۰۱) بیشتر از ۳۰۰ تن به‌نمایندگی از ۱۰۹ حزب و سازمان سیاسی چپ و مارکسیست از بیش از ۷۰ کشور جهان در “همایش حزب کمونیست چین و حزب‌های سیاسی مارکسیست جهان” شرکت کردند. این همایش را بخش بین‌المللی کمیتهٔ مرکزی حزب کمونیست چین تدارک دیده و سازمان‌دهی کرده بود. همایش به‌صورت آنلاین برگزار شد و موضوع اصلی آن “انطباق مارکسیسم با اوضاع ملّی [هر کشور] در زمانهٔ قرن بیست‌ویکم” بود. خرداد سال گذشته نیز نشست مشابهی از حزب‌های کمونیست جهان به دعوت بخش بین‌المللی حزب کمونیست چین برگزار شده بود.

همایش امسال با خوشامدگویی برگزارکنندگان به نمایندگان شرکت‌کننده و خواندن پیام‌های شادباش شی جین‌پینگ، دبیرکل حزب کمونیست چین و رئیس‌جمهور آن کشور، نویِن فو ترونگ، دبیرکل حزب کمونیست ویتنام، میگل دیاز کانل، دبیر اوّل حزب کمونیست و رئیس‌جمهور کوبا، و گنادی زیوگانف، صدر حزب کمونیست فدراسیون روسیه، گشایش یافت.

شی جین‌پینگ در پیامش به حزب کمونیست چین (میزبان) و شرکت‌کنندگان (میهمان) در این همایش جهانی، ضمن خوشامدگویی به آنها گفت که مارکسیسم نظریهٔ پویایی است که دائم در حال تحوّل است. او افزود که با تلاش حزب‌های سیاسی مارکسیست جهان، مارکسیسم در قرن بیست‌ویکم توان و سرزندگی تازه‌ای یافته است. وی در پیام خود تأکید کرد که حزب کمونیست چین به تلفیق کردن اصول بنیادی مارکسیسم با اوضاع واقعی چین و فرهنگ سنّتی متعالی چین، به انطباق مارکسیسم در بستر مشخص چین، و به پیشرفت بی‌وقفه در راه سوسیالیسم با ویژگی‌های چینی ادامه می‌دهد. دبیرکل حزب کمونیست چین همچنین اضافه کرد که تلاش در راه “محلی‌سازی” و مدرن کردن مارکسیسم برای روشن کردن راهِ پیشِ روی نوع بشر با نور حقیقت، مسئولیت مشترک همهٔ حزب‌های سیاسی مارکسیست است. رئیس‌جمهور چین در همین نامه تأکید کرد که امروزه در جهان دگرگونی‌های مهم و چشمگیری به‌سرعت در حال وقوع است که در یک قرن هم دیده نشده است، و جامعهٔ بشری بار دیگر در تقاطعی تاریخی قرار گرفته است. وی افزود که حزب کمونیست چین آمادگی خود را برای تقویت گفت‌وگو و تبادل‌نظر میان حزب‌های سیاسی مارکسیست جهان به‌منظور غنی کردن و بسط مارکسیسم، اعلام می‌کند.

میگل دیاز کانل نیز در پیامی که به همایش فرستاد گفت: “مارکسیست بودن برای کوبایی‌ها یعنی درس‌گیری بی‌وقفه از عمل به‌منظور توسعه و پیشرفت علوم اجتماعی، بهره‌گیری از دانش و روندهای تاریخی به‌دست آمده در جامعه، شناخت وضعیت موجود آنها و گزینه‌های آنها برای آینده.” او افزود که حزب کمونیست کوبا “جایگاه خاصی برای فعالیت سیاسی-نظری، آموزش، پژوهش، و ترویج مارکسیسم-لنینیسم منظور کرده است.” او در پایان صحبت‌هایش گفت که “شبح کمونیسم” با برافراشتن پرچم امید، بار دیگر سراسر جهان را در بر گرفته است، و افزود:‌ “گسترش این ایده‌ها امپریالیسم را به وحشت انداخته است، و تجاوزگری آن به همین دلیل است.”

دبیرکل حزب کمونیست ویتنام نیز در پیام خود به همایش، ابتکار حزب کمونیست چین در سازمان‌دهی این همایش را ستود. در ارتباط با بسط اندیشه‌های مارکسیستی در ویتنام او گفت که اندیشه‌های هو شی مین حاصل کاربست خلاق مارکسیسم-لنینیسم، درس گرفتن از جنبش‌های بین‌المللی کمونیستی و کارگری، حفظ و توسعهٔ ارزش‌های ملّی سنّتی کشور، و بهره‌گیری از سرشت فرهنگ بشری بود. او تأکید کرد که “مارکسیسم-لنینیسم همچنان چراغ راهنمای انقلاب ویتنام در عصر نوین خواهد بود.”

صدر حزب کمونیست فدراسیون روسیه در پیام شادباش خود به شرکت‌کنندگان در همایش، ابتکار حزب کمونیست چین در سازمان‌دهی و برگزاری چنین همایش‌هایی را ارزشمند دانست چون به تبادل‌نظر و تجربهٔ سازمان‌ها و حزب‌های مارکسیستی در مسیر حرکت به سوی سوسیالیسم یاری می‌رساند. گنادی زیوگانف در پیام خود با اشاره به توسعه و پیشرفت سریع چین در چند دههٔ اخیر و تبدیل شدن آن به قدرت اقتصادی و سیاسی بزرگ در جهان، گفت که این امر نشان دهندهٔ قدرت سوسیالیسم و رهبری حزب کمونیست در آن کشور است. او درس‌آموزی از تجربهٔ کمونیست‌های چین را مهم و ضروری دانست.

نخستین بخش همایش پس از گشایش آن و خواندن پیام‌ها، نشستی عمومی برای همهٔ شرکت‌کنندگان بود که بیش از یک ساعت طول کشید. گوئو ین‌ژو، معاون بخش بین‌المللی کمیتهٔ مرکزی حزب کمونیست چین ادارهٔ این بخش را به عهده داشت که هفت نماینده در آن سخنرانی کردند. سخنران اصلی لیو جیانچائو، سرپرست بخش بین‌المللی حزب کمونیست چین، بود. او در صحبت‌هایش گفت که مارکسیسم به روند تمدن‌سازی جامعهٔ بشری بسیار کمک کرده است و هنوز هم نظام اندیشگی اثرگذاری در مقیاس جهانی است. او افزود که حزب‌های مارکسیست جهان دستاوردهای عظیمی در غنی‌تر کردن و بسط دادن مارکسیسم داشته‌اند که نشان دهندهٔ سرشت علمی و واقع‌گرایانهٔ مارکسیسم است و نشان می‌دهد که آیندهٔ سوسیالیسم روشن است. او تأکید کرد که “پایان تاریخ” هرگز رخ نخواهد داد و افزود که در مقیاس جهانی، تضاد میان سوسیالیسم و سرمایه‌داری در حال حل شدن به سود سوسیالیسم است. وی به “سوسیالیسم با ویژگی‌های چینی در عصر نوین” اشاره کرد و آن را “مارکسیسم چینی معاصر” و “مارکسیسم در قرن بیست‌ویکم” خواند، و گفت که حزب کمونیست و دولت چین به اتکای این راهنما، برای مدرن‌سازی و یافتن راه‌حل‌های نوین برای مسائلی که بشر امروز با آن روبه‌روست، مسیر نوینی را در پیش گرفته است و حاصل آن در ده سال گذشته، دگرگونی‌ها و دستاوردهایی تاریخی در آرمان حزب و کشور بوده است.

بعد از لیو جیانچائو، پانی یاتوتو، عضو هیئت سیاسی کمیتهٔ مرکزی حزب انقلابی خلق و معاون ریاست‌جمهوری لائوس؛ روزاریو پانتو، عضو کمیتهٔ مرکزی حزب کمونیست کوبا و رئیس مدرسهٔ عالی حزب کمونیست کوبا؛ نویِن وان تان، معاون صدر کمیتهٔ نظری مرکزی حزب کمونیست ویتنام؛ سولی ماپایلا، دبیرکل جدید حزب کمونیست آفریقای جنوبی؛ جرونیمو دو سوزا، دبیرکل حزب کمونیست پرتغال؛ و روزانا کمبرون، رهبر مشترک حزب کمونیست آمریکا، دربارهٔ موضوع اصلی این همایش و دیدگاه‌های حزب‌های خود در ارتباط با مارکسیسم و کاربست خلاقانهٔ آن در کشورهای خود سخنرانی کردند.

در بخش دوّم این همایش، دو نشست هم‌زمان دیگر برای گفت‌وگو دربارهٔ موضوع‌های گوناگون برگزار شد. گردانندگی یک نشست را لی یی، معاون ریاست مدرسهٔ حزبی کمیتهٔ‌ مرکزی حزب کمونیست چین به عهده داشت که خود نیز از سخنرانان نشست بود. علاوه بر او، چهارده سخنران دیگر از این حزب‌ها صحبت کردند: حزب سوسیالیست جمهوری مولداوی، حزب خلق قزاقستان، حزب کمونیست‌های قرقیزستان، حزب کار مکزیک، و حزب‌های کمونیست آرژانتین، بلاروس، برزیل، شیلی، بوهم و موراوی، چین (دو نماینده)، هند (مارکسیست)، کنیا، اوروگوئه.

ماریان الکساندر بابی، مسئول بخش بین‌المللی حزب کمونیست هند (مارکسیست) در سخنرانی خود گفت که مارکسیسم-لنینیسم دانشی بسیار خلاق است و نمی‌توان از آن به‌طور مکانیکی نسخه‌برداری کرد و کورکورانه آن را در عمل به‌کار بُرد. او افزود:‌ “کمونیست‌های هند در تجربهٔ بیش از صد سالهٔ خود آموخته‌اند که انقلاب هیچ راه استانداردی ندارد. راه مبارزهٔ ما کمونیست‌ها برای تحوّل انقلابی جامعه به واقعیت موجود کشورهای جداگانه‌مان بستگی دارد. ماهیت دولت، ماهیت طبقات حاکم، قدرت و ضعف آنها، و اتحاد طبقات استثمارشده، از جمله آمادگی انقلابی آنها و آمادگی انقلابی حزب کمونیست پیشاهنگ، همگی در تعیین مرحله، سرشت، و استراتژی انقلاب نقش مهمی دارند.”

گردانندهٔ نشست دیگر که هم‌زمان برگزار می‌شد، فَنگ جیانگ‌شان، معاون سردبیر “پیپلز دِیلی”، نشریهٔ حزب کمونیست چین، بود که خود نیز آخرین سخنران این نشست بود.

شرکت‌کنندگان در این همایش در مورد موضوع‌های مشترک ملی، منطقه‌یی، و بین‌المللی تبادل‌نظر کردند و عزم خود را برای تقویت همبستگی، تبادل تجربه و بهبود همکاری‌ها، و تلاش در راه حفظ صلح و پیشرفت جامعهٔ بشری ابراز کردند. سخنرانان این همایش نیز ضمن بیان دیدگاه‌های خود دربارهٔ موضوع‌های نظری و مسائل ملی و بین‌المللی مرتبط با همایش، و تأکید بر انطباق خلاق مارکسیسم بر اوضاع مشخص هر کشور- از جمله چین- دستاوردهای چشمگیر جمهوری خلق چین را ستودند و آن کشور را “لوکوموتیو” توسعه و پیشرفت جامعهٔ بشری خواندند. سخنرانان تمایل خود را به تبادل نظر و تبادل تجربه با حزب کمونیست چین در عرصه‌های کار حزبی و دولتی و آموختن از تجربهٔ حزب کمونیست ابزار کردند. همچنین، برای تقویت و توسعهٔ بحث‌های نظری، ترویج مداوم انطباق مارکسیسم به وضعیت مشخص ملی و زمانی هر کشور، تلاش در راه همکاری و همیاری جامعهٔ بین‌المللی، تلاش در راه پیشرفت و حفظ صلح جهانی، و دست به دست یکدیگر دادن برای ساختن آیندهٔ مشترک نوع بشر، آمادگی خود را اعلام کردند. شرکت‌کنندگان در همایش، برای حزب کمونیست چین در برگزاری موفق کنگرهٔ بیستم آن حزب آرزوی موفقیت کردند.

این همایش آنلاین در مجموع بیشتر از سه ساعت به درازا کشید و در حدود ساعت ۱۱ شب به وقت محلی به پایان رسید.

به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۶۲،‌ ۲۴ مرداد ۱۴۰۱

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا