حزب تودهٔ ایران تجاوزگری اخیر اسرائیل علیه مردم فلسطین را قاطعانه محکوم میکند
در هفتههای اخیر، مردم جهان بار دیگر شاهد یورش تجاوزکارانهٔ دولت اسرائیل علیه مردم فلسطین در سرزمینهای اشغالی بودند. حزب تودهٔ ایران این یورش را که از شدیدترین حملههای اسرائیل از زمان حملهٔ ۱۱ روزه در ماه مه ۲۰۲۱ به غزه و نقض گستاخانه و مکرر قوانین بینالمللی بود، قاطعانه محکوم میکند.
ارتش اسرائیل با استناد به “تهدیدهای موجود” نامشخص و تأییدنشدهٔ یک گروهک اسلامی فلسطینی در سایه، که با رژیم اسلامگرای ایران ارتباط دارد، عملیات نظامی “پیشگیرانه”ای را در 14 مرداد آغاز کرد که شامل سه روز حملات هوایی مکرر به شهر غزه بود. بر اساس آمار تأییدشدهای که وزارت بهداشت فلسطین منتشر کرده، این حملات به کشته شدن حداقل ۴۴ نفر فلسطینی، از جمله ۱۵ کودک، منجر شده است. اسرائیل پیش از آغاز بمباران اخیر سرزمینهای فلسطینی، انتقال سوخت مصرفی روزانهٔ مردم به نوار غزه را متوقف کرد. با از کار افتادن تنها نیروگاه این منطقه بر اثر نبود سوخت، تأمین برق به چهار ساعت در روز کاهش و نگرانیها در مورد بدتر شدن وضعیت زندگی مردم در این منطقه افزایش یافت.
علیرغم ادعای اسرائیل که حملات نظامیاش دقیق بوده و فقط به هدفهای نظامی حمله کرده است، غیرنظامیان نیز در این یورش کشته شدند. این واقعیت که ۱۵ نفر از قربانیان (تقریباً یکسوم از کشتهشدگان) زیر ۱۸ سال داشتند، به این معنی است که این تجاوز قربانیان بیگناهی داشته است. با هیچ استدلالی نمیتوان گفت که مرگ این غیرنظامیان “آسیب جانبی” تأسفبار عملیات نظامی علیه هدفهای “قانونی” نظامی بوده است.
اسرائیل که بدون شک اطلاعات دقیقی از وضعیت و موقعیت منطقه دارد، با این احتمالِ نزدیک به یقین که کودکان و اشخاص بیگناه در بمباران مناطق پُرجمعیت غزه قربانی خواهند شد، میبایست از این عملیات، بهویژه بدون هیچ دلیل موجّهی برای آغاز آن، جلوگیری میکرد. در واقع، زمانی که چنین عملیات بزرگی زیر عنوان “پیشگیرانه” و بهعلت تهدیدهای واهی و بدون هیچگونه بررسی جدّی در مورد منطق اصلی علت حمله صورت میگیرد، خطر بزرگِ عملیات خودسرانهٔ نظامی از جانب هر کشوری، جهان را تهدید میکند. از سوی دیگر، حملات اخیر اسرائیل را نباید جدا از سایر تحولات سیاسی در آن کشور در نظر گرفت.
حملات اخیر اسرائیل به غزه زمانی صورت گرفت که دور اخیر “مذاکرات وین”، با هدف احیای توافقنامهٔ برجام بین ایران و قدرتهای جهانی و لغو تحریمهای اقتصادی کمرشکن علیه ایران، به پایان میرسید. دولت اسرائیل با دستیابی ایران به این توافق و کاهش یافتن فشار اقتصادی و سیاسی بر حکومت ایران بهشدت مخالف است. اسرائیل، کمی پیش از حملهٔ اخیر، نارضایتی خود را از روند مذاکرات وین آشکار کرده بود. همچنین، همزمانی یورش نظامی اخیر اسرائیل با انتخابات پیش روی اسرائیل را نمیتوان امری اتفاقی تلقی کرد. بسیاری از تحلیلگران سیاسی با توجه به نوسان اوضاع سیاسی اسرائیل، بهدرستی این حملهها و طراحی دقیق آنها را از لحاظ زمانی و هدفها، پیشبینی میکردند.
از دیدگاه ما نیز، برخلاف آنچه ممکن است به نظر آید، این اقدام تجاوزکارانهٔ دولت اسرائیل حسابشده بود و به گونهای انجام گرفت که نیروهای مورد نظر اسرائیل را جسورتر کند و به موقعیت تشکیلات خودگردان فلسطین و همهٔ افرادی ضربه بزند که به یافتن راهحل سیاسی از راه مذاکره برای پایان دادن به اشغال سرزمینهای فلسطینی و طولانیترین مناقشهٔ آسیای غربی علاقهمند و متعهدند. تجاوزگری وحشیانهٔ نیروهای اسرائیلی که بخشی از واقعیت زندگی روزمرهٔ فلسطینیهای تحت اشغال است، استعمار غیرقانونی سرزمینهایی که برای آینده کشور فلسطین در نظر گرفته شده است، تخلیهٔ اجباری مناطق فلسطینی از ساکنان فلسطینی آنها، و حملات متناوب و حسابشدهٔ اسرائیل به سرزمینهای فلسطینی، هرگونه چشمانداز تحقق راهحل “دو کشور” را تیرهتر و دستنیافتنیتر میکند. اسرائیل، همچون گذشته، خود را به پاسخگویی در مورد حملههایش به سرزمینهای فلسطینی ملزم نمیداند. در زمانهای که آگاهی و حساسیّت عمومی در سراسر جهان در مورد اهمیت رعایت قوانین بینالمللی، رویارویی با تجاوزهای فراسرزمینی یک کشور به کشوری دیگر، و رعایت حقوق و حاکمیت ملتها بیش از پیش افزایش یافته است، نباید گذاشت قدرتهای بزرگ و بهویژه آمریکا، بریتانیا، و اتحادیهٔ اروپا، و دیگر کشورهای غربی و ارتجاعی، موقعیت ویژهای برای اسرائیل قائل شوند که بتواند قوانین بینالمللی را بیمهابا نادیده بگیرد و بهعمد نقض کند. نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد باید دربارهٔ همهٔ تجاوزهای اسرائیل و تلفات غیرنظامی بدون تأخیر تحقیق کنند. پس از تعیین جرم، مرتکبان یا عاملان جرم باید پاسخگو باشند و طبق مفاد حقوق بینالملل مجازات شوند و غرامت بپردازند. اگر قرار بر این است که نظم مبتنی بر قوانین بینالمللی حفظ گردد و حقوق بینالمللی بهراستی محترم شمرده و رعایت شود، دوران مصونیّت و معافیّت اسرائیل از مجازات باید پایان یابد. آتشافروزی اخیر اسرائیل، مانند بسیار موارد پیش از آن، آشکارا فاقد هرگونه زمینهٔ توجیهشدنی بر اساس قوانین بینالمللی است. یورش اخیر اسرائیل بهطور عمده برای جاری کردن سیاستهای فتنهانگیز و جنایتکارانهٔ رژیم حاکم در اسرائیل صورت گرفت. علاوه بر این، ما همواره با توسل هر یک از دو طرف این درگیری طولانی به خشونت مخالف بودهایم. به باور ما، راهحل واقعی را فقط میتوان از راه گفتوگو، دیپلماسی، و فرایندی سیاسی با داوری سازمان ملل متحد و بر اساس حقوق و قوانین بینالمللی به دست آورد و محقق کرد.
حزب تودهٔ ایران بار دیگر تأکید میکند که راهحل “دو کشور” برای مسئلهٔ فلسطین، تنها راهحل مناسب برای پایان دادن به این مناقشهٔ مزمن و زخم چرکین در آسیاست. بر اساس قطعنامهٔ ۱۹۴ سازمان ملل متحد، کشور مستقل و دارای تمامیّت ارضی فلسطین باید در چارچوب مرزهای پیش از ۴ ژوئن ۱۹۶۷ با پایتختی اورشلیم شرقی (بیتالمقدس شرقی) ایجاد شود، و همهٔ آوارگان فلسطینی باید حق بازگشت به سرزمین مادری خود را داشته باشند. حزب تودهٔ ایران اقدام تجاوزکارانهٔ اخیر اسرائیل علیه مردم رنجکشیدهٔ غزه و سرزمینهای اشغالی فلسطین را بهصراحت محکوم میکند.
حزب تودهٔ ایران ترقیخواهان و آزادیخواهان جهان را به تحکیم همبستگی خود با مبارزهٔ مردم فلسطین برای احقاق حقوق ملّی مسلّم خود فرامیخواند.
۲۰ مرداد ۱۴۰۱
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۶۲، ۲۴ مرداد ۱۴۰۱