مسایل حقوق بشرمسایل سیاسی روز

گزارشی از نشست نمایندگان پارلمان اروپا دربارۀ جنبش اعتراضی مردم ایران در هفته های اخیر!

گزارشی از نشست نمایندگان پارلمان اروپا دربارۀ جنبش اعتراضی مردم ایران در هفته های  اخیر!

روز سه‌شنبه ۴ اکتبر ۲۰۲۲ (۱۲ مهر ۱۴۰۱) نمایندگان پارلمان اتحادیهٔ اروپا در نشست ویژه‌ای در ارتباط با رخدادهای چند هفتهٔ اخیر ایران شرکت کردند. هدف نهایی این نشست، تدقیق و تصویب قطعنامه‌ای با عنوان «مرگ مهسا امینی و سرکوب مدافعان حقوق بشر و معترضان در ایران» است که خانم کورنلیا اِرنْست، نمایندهٔ پارلمان اروپا در گروه‌بندی «چپ» و عضو حزب چپ آلمان برای بحث و بررسی دربارهٔ موارد نقض حقوق بشر، دموکراسی، و حاکمیت قانون در ایران، به پارلمان اروپا تقدیم کرده است. بیشتر از ۶۰ نماینده از گروه‌بندی‌های متفاوت در پارلمان اروپا در این نشست دربارهٔ مرگ مهسا امینی، سرکوب اعتراض‌ها در ایران، وضعیت حقوق بشر در ایران، و نیز ابراز همبستگی با مبارزهٔ مردم ایران و به‌ویژه زنان ایران صحبت کردند. اعضای گروه‌های پارلمانی «ائتلاف ترقی‌خواه سوسیالیست‌ها و دموکرات‌ها»، «چپ»، «نوآیند»، «یگانگی و دموکراسی»، «حزب مردم اروپا»، «سبزها»، «محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان»، و نیز چند نمایندهٔ مستقل، از کشورهای متعدد مانند سوئد، بلژیک، ایرلند، یونان، مجارستان، اسپانیا، آلمان، جمهوری چک، جمهوری اسلواکی، فرانسه، لوکزامبورگ، ایتالیا، و هلند، در ارتباط با موضوع جلسه صحبت‌های کوتاهی کردند. سخنران آغازین و پایانی این نشست جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی بود.

سخنرانان ضمن تسلیت گفتن به خانواده و دوستان مهسا امینی که به دست جمهوری اسلامی ایران کشته شد، به ادامهٔ مبارزه مردم ایران علیه دیکتاتوری حاکم در ایران و ادامهٔ کشتارها از آبان ۹۸ تا کنون نیز اشاره کردند. شماری از سخنرانان مبارزهٔ زنان ایران را تحسین کردند و گفتند که همهٔ زنان جهان صدا و پیام زنان مبارز ایران را در راه احقاق حقوق خود و به دست آوردن جایگاه شایستهٔ خود در اجتماع شنیده‌اند. سخنرانان همچنین خواستار آزادی زندانیان سیاسی شدند.

خانم مانو اوبری، نمایندهٔ پارلمان اروپا از فرانسه و عضو گروه‌بندی «چپ» در این پارلمان، صحبت‌های خود را با «شرم و ننگ…» آغاز کرد و گفت: «ننگ بر آنهایی مهسا امینی و زنان بسیار دیگری را کشتند که لَختی از موی آنها از زیر حجاب بیرون بود. شرم بر نیروهای بسیجی دیکتاتوری اسلامی ایران که آزادی جنبش را از زنان می‌گیرند. ننگ بر این رژیم تاریک‌اندیش مردسالار که زنان و همهٔ کسانی را که با مبارزهٔ زنان همراهی می‌کنند، سرکوب،‌ بازداشت، و زندانی می‌کند. ننگ بر دین‌سالاری ملّاها که ستم به زنان و تحمیل حجاب اجباری به آنان،‌ محور سلطه‌شان است.» او در ادامه گفت: «شرم بر امانوئل مَکرون که در زمانی که پلیس [ایران] به دستور [ابراهیم] رئیسی مردم ایران را به گلوله می‌بست، با رئیسی دست داد. شرم بر سران دولت‌هایی که زمانی که جنبش مردم ایران به همبستگی نیاز دارد و جلادان باید مجازات شوند، سرشان را پایین انداخته‌اند [و بی‌اعتنا هستند].

خانم اوبری اضافه کرد: «زنان ایران با همین واژه‌های ساده، پیشاهنگ مبارزهٔ همهٔ زنان ستم‌دیدهٔ جهان هستند، و همهٔ مردم را علیه فساد، دیکتاتوری، و بی‌عدالتی متحد کرده‌اند. شجاعت این زنان تحسین‌برانگیز است.»

خانم اوبری تأکید کرد: «ما در ابراز همبستگی خود هرگز نباید تردید و تعلل کنیم. باید همه‌جا و همه‌وقت علیه سرکوب و ستم به زنان و برای تحقق آزادی آنها در ایران، و نیز برای حقوق بنیادین مترقی آنها… مبارزه کنیم.»

رفیق کوستاس پاپاداکیس، نمایندهٔ مستقل پارلمان اروپا و عضو حزب کمونیست یونان، در سخنان خود گفت: «ما کشتن مهسا امینی را محکوم می‌کنیم. کشتار و زندانی کردن ایرانیان نشان دهندهٔ ماهیت خشن این حکومت و سرکوبی است که در آن کشور وجود دارد.»

خانم کورنلیا اِرنْست نمایندهٔ پارلمان اروپا در گروه‌بندی «چپ» و عضو حزب چپ آلمان از دیگر سخنرانان این نشست بود. وی گفت: «دربارهٔ رژیمی که دختر جوانی را فقط به‌خاطر بدحجابی می‌کشد، چه می‌شود گفت؟ باید از رژیم‌هایی از این نوع عبور کرد… ما از دفاع از زنانی که می‌کوشند با این نوع سرکوب مبارزه کنند، باز نخواهیم ایستاد. ما از دفاع از زنان معترض ایران باز نخواهیم ایستاد. زنان ایران نماد اعتراض و آزادی شده‌اند، چون می‌خواهند آزادانه نفس بکشند، جایگاه شایستهٔ خود را در جامعه داشته باشند، و آزادانه زندگی کنند. نمی‌توان آزادی و برابری را خفه کرد.» او در ادامه افزود: «ایران کشور زیبایی است و تاریخ و فرهنگی غنی دارد. زمان آن رسیده است که فصل نوینی از تاریخ ایران به دست زنان آن کشور نوشته شود.»

در پایان این نشست، جوزپ بورل در سخنرانی خود با اشاره به صحبت‌هایی که پیش از آن شده بود، گفت: «ما همه از آنچه رخ داده، از مرگ مهسا امینی و سرکوب خشن اعتراض‌ها، در شوک هستیم. ما همه از حرکت شجاعانهٔ مردم ایران حمایت می‌کنیم که در خیابان‌ها تظاهرات می‌کنند و با وضعیت دشواری روبه‌رو هستند. ما وقایع ایران را دنبال خواهیم کرد و موضع خود را دربارهٔ وضعیت حقوق بشر در ایران بیان خواهیم کرد.»

رأی‌‌گیری دربارهٔ قطعنامهٔ پیشنهادی خانم کورنلیا ارنست به نشست روز پنجشنبه ۶ اکتبر (۱۴ مهر) موکول شد.

سایت حزب تودۀ ایران

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا