مسایل سیاسی روز

در کنارهنرمندان مردمی و متعهد، دربرابر”ولایت مطلقۀ فقیه” ایستاده‌ایم!

وزارت ارشاد جمهوری اسلامی ایران که یک ماه پیش به‌بهانۀ برگزاری مراسم حکومتی “جشنوارهٔ فجر” از هنرمندان عرصه موسیقی خواسته بود کنسرت‌های‌شان را طبق روال گذشته برگزار کنند، در آستانۀ نوروز و سال نو به رویکرد قبلی خود و به‌قولی به “تنظیم اصلی” این جشنواره در لغو برنامه‌های موسیقی بازگشت. به‌گزارش پایگاه خبری اعتماد، ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۱، قرار بود کنسرت موسیقی پاپ در روزهای ۲۱ و ۲۲ اسفندماه در تالار حافظ شهر شیراز اجرا شود، اما ادارهٔ ارشاد استان فارس این برنامه را لغو کرد. این درحالی است که ناصر زینلی، خوانندهٔ این کنسرت در شیراز، به‌خواست مسئولان وزارت ارشاد،‌ پیش ازاین، در جشنوارۀ  موسیقی فجر و در سالن میلاد نمایشگاه تهران روی صحنه رفته بود.

در هفته‌های اخیر گردانندگان جمهوری اسلامی تصمیم‌هایی تند و تیز علیه هنرمندان و اجراهای هنری آنان گرفته‌اند. مهدی یراحی، خوانندهٔ اهوازی و حامی خیزش “زن، زندگی، آزادی”، در پیام توییتری‌اش، با گذاشتن عکس نیکا شاکرمی، حمایتش را از اعتراض‌های مردمی در شش ماه گذشته نشان داد و در ضمن به خبر ممنوع‌المعامله شدنش با دستور قوۀ قضاییه اشاره و به آن اعتراض کرد.  این تصور که با ممنوع‌المعامله کردن هنرمندان می توان آنان را ترساند خیالی باطل است. اگر زندانی کردن هنرمندان و دیگر مبارزان نامدار کشور راه به‌جایی برده بود، بی تردید صدها هزار انسان به خیابان‌ها نمی‌ آمدند و علیه حکومت تاریک‌اندیشان فریاد نمی‌زدند.

ممنوع‌المعامله کردن هنرمندان و دیگر شخصیت‌های شناخته شدهٔ کشور که از اعتراضات مردم حمایت کردند، بازتابی درخور و گسترده نزد مردم، و محافل فرهنگی و هنری و رسانه‌ها داشت.

نخستین انتقام‌جویی مرتجعان حاکم از حمایت و حق‌طلبی هنرمندان متعهد و مردمی در بخشنامۀ ۲۳ مهرماه ۱۴۰۱ دادستانی جمهوری اسلامی نمایان شد. سپس، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بخشنامه‌ای رسمی با عنوان “ممنوعیت از معامله” به شعبه‌های این سازمان، علیه هنرمندان معترض ابلاغ کرد. در این بخشنامه ازجمله آمده است: “بدین وسیله اسامی ۵۳ نفر اشخاص ممنوع‌المعامله جهت اقدام قانونی اعلام می‌شود.” در این فهرست سازمان ثبت اسناد که مهدی یراحی تصویر آن را منتشر کرده است، به نام‌های هنرمندانی شناخته شده همچون ترانه علیدوستی بازیگر، اصغر فرهادی کارگردان، کیهان کلهر آهنگساز و نوازنده، مهدی یراحی خواننده، و منیژه حکمت کارگردان برمی‌خوریم. اعضای “کمیتۀ حمایت از سینماگران” که جلسه‌اش در روز ۲۳ دی‌ماه ۱۴۰۱ در “خانه سینما” تشکیل شده بود، این اقدام ظالمانه  و ضد انسانی را تأیید کردند. مهدی کوهیان، از اعضای این کمیته، در این‌باره گفته بود: “با توجه به اینکه تعدادی از هنرمندان معترض علاوه بر ممنوع‌الخروج بودن با پدیدۀ جدید ممنوع‌المعامله [بودن] نیز روبه‌رو هستند، توصیه می‌شود درصورت قصد هرگونه معامله ابتدا به دفاتر اسناد رسمی مراجعه و مراتب عدم ممنوعیت معامله را استعلام کنید تا مشکلات بعدی برایتان حادث نشود.”

این اقدام‌های غیرقانونی حکومت علیه هنرمندان میهن ما تنها به‌دلیل حمایت از خواست‌های مردم که مخاطبان آثارشان‌اند بسیاری‌شان را در وضعیتی بسیار سخت قرار داده که به‌لحاظ مالی حتی توان پرداخت اجاره خانه را هم از آنان سلب کرده است. همبستگی و حمایت هنرمندان متعهد و مردمی با اعتراض‌های سراسری در شش ماه گذشته و اتحاد آنان در تحریم جشنوارۀ سینمایی فجر امسال بر خشم حاکمان افزوده و به انتقام‌گیری کشانده است. لغو اجرای کنسرت‌ها و دعوت نکردن از سینماگران به انجام پروژه‌های حرفه‌ای معمول‌شان، و ممنوع الخروج و ممنوع‌الکار کردن هنرمندان همچنان که ورزشکاران حامی مردم، اقدام هایی‌هستند که هنرستیزی قرون‌وسطایی حاکمان را به‌نمایش می‌گذارد.

حزب تودهٔ ایران، در کنار دیگر نیروهای سیاسی ملی و ترقی‌خواه ایران، مدافع قاطع و پیگیر حقوق مسلّم همۀ هنرمندان متعهد و آزادی‌خواه است که دردهای مردم را درک می‌کنند و بازتاب می‌دهند. ما ضمن محکوم کردن هرگونه اعمال محدودیت بر هنرمندان پویا و مردمی کشور که به یاری خیزش مردمی آمده‌اند، لغو همۀ حکم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه آنان را خواستاریم. در اوضاع خطیر و حساس کنونی وظیفۀ همۀ نیروهای مترقی، انقلابی و آزادی‌خواه کشور حمایت فعال از هنرمندان مترقی کشور است.

به نقل از «نامۀ مردم» شمارۀ  ۱۱۷۸، ۷ فروردین ۱۴۰۲

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا