شرکت هیئت نمایندگی حزب تودهٔ ایران در پنجاهوهفتمین کنگرهٔ حزب کمونیست بریتانیا
پنجاهوهفتمین کنگرهٔ حزب کمونیست بریتانیا با شعار “برای جبهه متحد علیه سرمایهداری انحصاری و جنگ”، در روزهای ۱۲ تا ۱۴ آبانماه (۴ تا ۵ نوامبر ۲۰۲۳) در محل دفتر مرکزی حزب در منطقه کرویدون در جنوب لندن برگزار شد. ۱۲۴ نماینده رسمی منتخب ساختارهای محلی و استانی و منطقهای حزب کمونیست بریتانیا [و۲۰ نماینده مشاور که حق شرکت در بحثهای کنگره را داشتند ولیکن صاحب رأی نبودند] در پایان سه روز به تصمیمگیری در مورد اسناد و قطعنامههای ارائه شده به کنگره و تصویب قرارهای نهایی و انتخاب یک کمیتهٔ مرکزی ۳۵ نفره موفق شدند.
حضور فعال نمایندگان بیش از ۱۵ حزب کمونیست کارگری از چین، ویتنام، کوبا، هند، آفریقای جنوبی، ایرلند، بلژیک، قبرس، ایران، عراق، لبنان، فلسطین، سودان، شیلی، اسپانیا، یونان، در طول جریان کنگره نمایشگر اعتباری است که حزب کمونیست بریتانیا در عرصهٔ بینالمللی کسب کرده است. سفیر کوبا در لندن و همچنین نمایندگان دیپلماتیک عالیرتبه چین و ویتنام در کنگره سخنرانی کردند. هیئت نمایندگی حزب تودهٔ ایران در پاسخ بهدعوت رهبری حزب کمونیست بریتانیا در این کنگره حضور داشت.
کمونیستهای بریتانیا و مبارزه برای صلح و پیشرفت
پس از افتتاح کنگره و رسمیت یافتن آن، رابرت گریفیتس، دبیرکل حزب کمونیست بریتانیا، قطعنامه سیاسی-سازمانی کنگره را ارائه کرد که در آن شرایط بینالمللی و ملی کنونی که کمونیستهای بریتانیا در آن فعالیت میکنند بهتفصیل شرح داده شده بود. این قطعنامه نسبت به ظهور “جنگ سرد جدید” و افزایش نظامیسازی ابراز نگرانی کرد. ائتلافهای نظامی مختلفی که شکل میگیردند ازجمله “آکوس” در منطقه آسیا و اقیانوسیه، در کنگره موردبحث قرار گرفت.
این قطعنامه همچنین از موضع دولت بریتانیا در قبال جنگ در اوکراین انتقاد کرد. در این قطعنامه آمده است که جنگ در اوکراین به سختیهایی شدید در سراسر جهان و همچنین در بریتانیا منجر شده است. افزایش قیمت مواد غذایی، سوخت، و نبود گرمایش مناسب بر زندگی اکثریت جمعیت بریتانیا تأثیر منفی و مخرب گذاشته است. در طول بحثها به حوادثی ناراحتکننده ازسوی کودکان که بهدلیل گرسنگی به دزدی آب و غذا از فروشگاهها متوسل میشوند جلب شد. کنگره خاطرنشان کرد: این وضعیت هشداردهنده بر شدت بحرانی که کشور با آن دستبهگریبان است تأکید میکند.
در ادامه همان اولین بخش کنگره قطعنامهای ویژه در محکومیت تجاوزات اسرائیل که آن را نسلکشی نامید، بهتصویب رسید. بریتانیا در هفتههای قبل از کنگره (و ازجمله در روز برگزاری کنگره) شاهد موجی عظیم از اعتراضها علیه نقش دولت بریتانیا در حمایت از دولت جنگطلب حاکم بر اسرائیل بود. اتحادیههای کارگری، فعالان صلح، و جوانان در صف مقدم تظاهرات صدهاهزار نفریای حضور داشتند که تقریباً هر روز در این یا آن نقطه از کشور برگزار میشوند. کنگره تصمیم گرفت یک بار دیگر با برنامهریزی همهجانبه در تظاهراتی گسترده که روز شنبه بعد از کنگره در لندن برگزار میشود شرکت کرده و تمام نیروی خود را در پایتخت و شهرهای نزدیک به آن بسیج کند.
موفقیت جوانگرایی در ساختارهای حزبی
حزب کمونیست بریتانیا در سالهای اخیر توانسته است جمع فراوانی از جوانان و بهویژه زنان جوان را به صفهایش جلب کند و بنابراین رشدی چشمگیر در تعداد اعضایش را شاهد بوده است. مبارزات سندیکایی و همچنین زنان مبارز برای کسب حقوقشان و نیز نقش برجسته سندیکالیستها و زنان کمونیست در هردوی این عرصههای مهم در سالهای اخیر یکی از عوامل اصلی رشد حزب کمونیست بریتانیا بوده است. حضور چهرههای جوان در میان نمایندگان در پنجاهوهفتمین کنگره و همچنین کمیته مرکزی منتخب از سوی کنگره کاملاً مشهود بود.
در گزارش تشکیلاتی کنگره آمده است که نسبت به کنگره قبل در ۲ گذشته افزایشی ۵ درصدی در تعداد اعضای حزب وجود دارد. نکته چشمگیر هجوم بسیاری از جوانان به حزب است. اکثر افراد جذب شده در حزب که اخیراً به آن پیوستهاند، جوان هستند. طبق آمار تشکیلاتی ارائه شده، این مشخص است که نزدیک به ۴۰ درصد از اعضای حزب، در سه سال گذشته به حزب پیوستهاند. تعداد زیادی از نیروهای تازهوارد به حزب بر ضرورت آموزش سیاسی در داخل حزب تاکید کرده اند.
در این بحثها اشاره شد که در آموزش اعضای ساختارهای حزب ناهماهنگی وجود دارد. اگرچه برخی از شاخهها بسیار فعالانه در آموزش اعضای خود مشارکت دارند، تعداد قابلتوجهی از واحدهای پایه در این ارتباط متعادل نیستند. بنابراین تصمیم گرفته شد باید تلاشی سراسری برای نظم بخشیدن به آموزش حزب و همچنین ایجاد سطحی از سازگاری صورت گیرد. کنگره احساس کرد که این وظیفهای مهم است زیرا شرایط حاضر از حزب میطلبد که تمام اعضای آن برای مقابله با چالشها ازنظر ایدئولوژیکی مجهز شوند. پنجاهوهفتمین کنگره همچنین در ارتباط با تعریف دقیق برخورد خود با حزب کارگر که احتمالاً پس از انتخابات بعد به قدرت دولتی دست خواهد یافت به بحثهایی مفصل پرداخت. دربارهٔ ضرورت مبارزه برای حفاظت از محیط زیست و همچنین بهبود نفوذ معنوی و سیاسی حزب در جنبش کارگری و سندیکایی نیز در کنگره بحث شد.
کنگره سیاست بمباران جنایتبار غزه بهوسیلهٔ اسرائیل را محکوم کرد!
پنجاهوهفتمین کنگره در اولین روز برنامه کار رسمیاش قطعنامهای ویژه در ارتباط با جنایات فجیع و دردناک در جریان جنگ غزه و بمباران بیوقفه و ویرانگر شهر غزه در ۴ هفته گذشته را بهبحث گذاشت. در ابتدای ارائه گزارش هیئت اجرائیه به کنگره، رفیق رابرت گریفیث به نمایندگان حزبهای کمونیست و کارگری خوشآمد گفت و مقدم هیئت نمایندگی حزب مردم فلسطین به کنگره را خوشآمد گفت.
کنگره در ادامه کار خود در جلسهای ویژه بهمدت یک ساعت زیر عنوان “همبستگی با مبارزه برای صلح و پیشرفت در خاورمیانه” با حضور همه نمایندگان کنگره، به مبارزه خلقهای منطقه پرداخت. سخنرانان این جلسه که اداره آن بهعهده رفیق “کارول استاوریس”-عضو هیئت سیاسی و مسئول کمیسیون زنان حزب کمونیست بریتانیا بود، نمایندگان “حزب مردم فلسطین”، “حزب کمونیست سودان”، و “حزب توده ایران” بودند.
نمایندهٔ کمیتهٔ مرکزی حزبمان در سخنرانیاش ضمن اشاره به برجستهترین نکتههای اعلامیههای منتشرشده از سوی حزب در ۴ هفته گذشته ازجمله مخالفت حزبمان با حمله، بدرفتاری، گروگان گرفتن، و کشتار غیرنظامیان را متذکر شد. او گفت:”ما حمله به غیرنظامیان اسرائیلی و ازجمله زنان، کودکان، و جوانان شرکت کننده در یک کنسرت، قتل و گروگانگیری و بدرفتاری با آنان از سوی حماس و جهاد اسلامی را محکوم میکنیم. همانطور که بمباران جنایتکارانه مناطق مسکونی و کل دههزار شهروند فلسطینی و ازجمله نزدیک به ۴ هزار کودک در نوار غزه بهوسیله ارتش اسرائیل را محکوم میکنیم.”
رفیق حزبی در ادامهٔ سخنانش همچنین به تحلیلهای روشنگرانه حزب کمونیست اسرائیل اشاره کرد که از ماهها قبل این حقیقت را که دولت صهیونیستی حاکم در اسرائیل و وزرای فاشیست آن پیگیرانه خواهان شروع یک جنگ همهجانبه در خاورمیانه بودهاند تا در پناه آن اسرائیل بتواند سیاستهای ویرانگرش در منطقه را بهپیش راند. نماینده حزبمان در اشاره به این حقیقت که عناصر صهیونیست در اسرائیل خواهان راهحل صلحآمیز مسئله فلسطین و اجرای قطعنامههای متعدد سازمان ملل و شورای امنیت نبودهاند، به سوءقصد به جان اسحق رابین [نخستوزیر وقت اسرائیل که موافقتنامه اسلو را در شهریورماه ۱۹۹۳/ ۱۳۷۲ با یاسر عرفات، رهبر فقید مردم فلسطین امضا کرد] در ۴ نوامبر ۱۹۹۵/۱۳۷۴ توسط یک صهیونیست راست افراطی اشاره کرد.
رفیق حزبی ضمن تأکید بر اینکه حزب تودهٔ ایران همنوا با اکثریت مطلق حزبهای کمونیست کارگری جهان پایان دادن به اشغال سرزمینهای فلسطین از سوی اسرائیل، تشکیل و بهرسمیت شناخته شدن کشور مستقل فلسطین در مرزهای ژوئن ۱۹۶۷/ ۱۳۴۶ بهپایتختی شرق بیتالمقدس، توقف ایجاد و برچیدن شهرکهای یهودینشین غیرقانونی در سرزمینهای فلسطین، آزادی زندانیان از زندانهای اسرائیل، و بازگشت پناهندگان فلسطینی مطابق با قطعنامه ۱۹۴ سازمان ملل متحد را خواهان است، از حضار خواست که با او شعار “آزادی برای فلسطین” را فریاد بزنند.
به نقل از «نامۀ مردم»، شمارۀ ۱۱۹۵، ۲۹ آبان ۱۴۰۲