مسایل سیاسی روز

گزارش هایی از پیکار و زندگی مردم

 با گرانی نان سفره‌های مردم کوچک‌تر می‌شود

در حالی‌که از آخرین افزایش قیمت نان زیرعنوان‌های عوام‌فریبانه‌ای چون “متناسب سازی” و “متوازن سازی” حدود سه ماه بیشتر نگذشته است، آغاز دور جدیدی از افزایش قیمت نان، این غذای اصلی بخش بزرگی از محرومان جامعه را شاهدیم. سلمان اسحاقی، نماینده مجلس در گفتگو با سایت جماران، ۱۴ آبان، اعلام کرده است که قیمت نان در بیش از ۱۵ استان کشور ۴۰ درصد گران شده است. وزیر کشور با این ادعا که دولت قیمت آرد و نان را افزایش نداده‌ است با توسل به همان توجیه “متناسب سازی” قیمت‌ها و گویا برای جلوگیری از ضرر نانوایان، اعتراف کرد که بر اساس مصوبه شوراهای آرد و نان بعضی استان‌ها قیمت نان در این استان‌ها ۱۵، ۲۰ و یا ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده‌است (خبربان، ۳ آبان ۱۴۰۲).

آزاد کردن قیمت نان در ادامه سیاست‌های کلان اقتصادی ضد مردمی رژیم و قطع حمایت‌های دولتی، در شرایطی که گرانی نان هم اکنون تهیه این غذای اصلی را برای مردمی که در فقر و زیر خط فقر به سر می‌برند مشکل کرده است و نیز در شرایطی که افزایش سرسام‌آور قیمت مواد غذایی نظیر گوشت، لبنیات و تخم مرغ، هر چه بیشتر این کالاها را از سفره بی رونق زحمتکشان حذف کرده است، دستاوردی جز تحمیل گرسنگی و مرگ تدریجی برای تهیدست‌ترین بخش جامعه در بر نخواهد داشت. یارانه نقدی نان، چنانکه تجربه نشان داده است، با توجه به سقوط روزافزون ارزش پول ملی تاثیرمحسوسی در جبران گرانی‌های ناشی از آزادسازی قیمت نان نخواهد داشت.

 

سرکوب شدید رژیم ادامه دارد

پس از قتل حکومتی آرمیتا گراوند رژیم بدلیل هراس شدیدی که از اعتراض‌های وسیع مردمی داشت نه تنها اجازه خاکسپاری آرمیتا را در زادگاهش نداد بلکه خاکسپاری او تحت تدابیر شدید امنیتی و حضور وسیع ماموران امنیتی در بهشت زهرا برگزار شد. متاسفانه گزمگان رژیم با ضرب و شتم شرکت کنندگان از جمله وکیل شجاع و مبارز خانم نسرین ستوده، آنها را بازداشت کردند و به زندان‌های اوین، قرچک ورامین و تهران بزرگ منتقل کردند. در آخرین گزارش که در ۱۹ آبان آمده است ۲۱ زن و دست کم ۱۷ مرد را بازداشت کرده‌اند. ۱۴ نفر از ۲۱ زن بازداشتی روز ۱۶ آبان به دادگاه انقلاب اعزام و برای دو نفر از آن‌ها پس از محاکمه در شعبه هفت، احکام تعلیقی صادر شده، اما برای یکی از این دو نفر که قرار بود آزاد شود، یک پرونده کیفری نیز تشکیل داده‌اند. محاکمه ۱۴ نفر از بازداشتی‌ها در شعبه ۲۶ صورت گرفته که برای آن‌ها حکم تعزیری صادر شده و برای آزادی موقتشان قرار وثیقه تعیین شده است.

 

رشد نرخ تورم با جراحی اقتصادی

سه ماه بیشتر به پایان سالی که “رهبر فرزانه” آن را سال “تولید و مهار تورم” اعلام کرد، باقی نمانده است. حاصل عملکرد دولت دست نشاندهٔ ولی فقیه و حکومت در این دوره، ورشکستگی بیشتر تولید و افزایش تورم بوده است. وعده‌های بی پایه کارگزاران رنگارنگ رژیم، آمار سازی توسط نهادهای مرکز آمار و بانک مرکزی، از جمله روش‌های معمول برای وارونه نشان دادن واقعیت و بزک کردن چهره رژیم  بوده‌ است.

بنا به گزارش دیرهنگام مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالیانه در مهر ماه امسال، در ۲۱ استان از مجموع ۳۱ استان کشور بیشتر از  ۴۵٫۵ درصد و نرخ تورم در ۹ استان کشور بالای ۵۰ درصد بوده ‌است. این در شرایطی است که دولت نرخ تورم را کم‌تر از ۴۰ درصد اعلام کرده است. بر اساس همین آمار، تورم ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۲ بیشتر از ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۱ بوده است. بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، نرخ تورم نقطه به نقطه تابستان سال گذشته توسط بانک مرکزی ۴۵٫۸ درصد و توسط مرکز آمار ۵۱٫۵ درصد اعلام شده است. در حالیکه بر اساس این گزارش، نرخ تورم احساسی مردم (بخوان: نرخ واقعی) ۸۵ درصد و در مورد مواد غذایی از جمله گوشت قرمز به ۹۱ درصد هم می‌رسد. در مقابل ادعای دولت مبنی بر روند کاهشی تورم، رئیس سابق بانک مرکزی با اعلام رشد پایه پولی ۴۱ درصد معادل چاپ ماهیانه ۲۳ میلیارد تومان پول، مهار تورم را غیرممکن می‌داند.

تورم و موج گرانی کالاها و خدمات از مواد غذایی، دارو و درمان گرفته تا مسکن، همچنان ادامه دارد و به موازات آن فقر و فلاکت مردم نیز گسترش و تعمیق پیدا می‌کند.

 

اعمال فشار به زندانیان سیاسی ادامه دارد

خبرهای زندان نیز نشان از فشار بیشتر به زندانیان به‌هر طریقی دارد. خانم نسرین ستوده با ضرب و شتم به زندان قرچک فرستاده شده است. وی در بازداشتگاه پلیس امنیتی تحت شکنجه فیزیکی قرار داشته است. جلوگیری از اعزام خانم نرگس محمدی به بیمارستان به دلیل امتناع از حجاب اجباری نیز از دیگر اخبار زندان بود. وی به این دلیل اعتصاب غذا  کرد و به‌دلیل وخامت جسمی به بیمارستان منتقل شد.  همین شیوه در مورد کارگران زندانی رضا شهابی و داود رضوی به‌کار گرفته شد. آنان را به علت نپوشیدن لباس‌های زندان نگذاشتند به بیمارستان اعزام شوند. همچنین در خبرها آمده بود که مجاهد کورکور به علت ضرب و شتم شدید در زندان دچار خونریزی داخلی و شکستگی دنده شده ‌است که به همین دلیل به بیمارستانی در خارج از زندان منتقل شده بود. همچنین در بیانیه‌ای از سوی زندانیان تبعید شده به قزلحصار در مورد آزار و اذیت این زندانیان اعلام شد که آنان از طریق تبعید و جابه‌جایی، رعایت نکردن اصل تفکیک جرائم، خودداری از انتقال به بیمارستان، قطع دسترسی به تلفن و ممنوعیت ملاقات تحت فشار مضاعف قرار گرفته اند. وضعیت هنرمند رپ جوان همراه با جنبش زن زندگی آزادی، توماج صالحی، نیز کماکان در شرایط بسیار بدی است. او همچنان از ملاقات و تماس با خانواده و وکیل و دسترسی به خدمات پزشکی محروم است. او از انجام فعالیت‌های ورزشی در زندان محروم است. روز ۱۹ تیر و همزمان با اعلام حکم دادگاه او، بیش از ۱۵۰ سیاستمدار، نهاد و چهره سیاسی از سراسر جهان در نامه‌ای سرگشاده خواستار “آزادی فوری و بی‌قیدوشرط” او شدند. در آخرین لحظاتی که »نامهٔ‌مردم«، آماده انتشار می شد خبرگزاری ها گزارش دادند که توماج صالحی روز شنبه، ۲۷ آبان با قرار وثیقه آزاد شد.

 

دستگیری فعالان مدنی و صنفی و روزنامه نگاران و دادن حکم‌های طولانی‌‌مدت در بیدادگاه‌ها

همان‌طور که در اخبار مربوط به مراسم خاکسپاری و مجلس بزرگداشت آرمیتا گراوند گفته شد، حدود ۶۲ زن و در مجموع بیش از ۱۵۰ نفر از زنان و مردانِ شرکت‌کننده در این مراسم‌ها را به‌شکل خشونت‌آمیزی بازداشت کرده و به بازداشت‌گاه پلیس امنیت تهران منتقل کردند.  تعدادی از بازداشت‌شدگان چند ساعت بعد از بازداشت آزاد شده‌اند اما ۱۷ نفر از زنان بازداشت‌شده از روز دوشنبه هشتم آبان به زندان قرچک منتقل شده‌اند. همچنین حدود ۱۷ نفر از مردان بازداشت‌شده هم به زندان تهران بزرگ (فشافویه) منتقل شده‌اند. در رشت نیز ده‌ها نفر از فعالان مدنی زن طی چند روز گذشته توسط مأموران اطلاعات سپاه در این شهر بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شدند. بنا بر این گزارش، دست‌کم چهار نفر از خبرنگاران پایگاه خبری “مرور” واقع در رشت، از جمله نسیم طواف‌زاده، مدیرمسئول این پایگاه خبری، در میان بازداشت‌شدگان شامگاه شنبه ۲۰ آبان‌ماه هستند.  نسیم طواف‌زاده، نویسنده و فعال اجتماعی و محیط‌زیستی، در کنار مدیر مسئولی پایگاه خبری مرور از سال ۱۳۹۲ مدیریت مؤسسه‌ای به‌نام “سبزکاران” را هم بر عهده دارد. سعیده شفیعی و نسیم سلطان بیگی، دو روزنامه نگار نیز با دریافت ابلاغیه‌ای جهت اجرای حکم حبس خود به شعبه یک اجرای احکام دادسرای اوین احضار شدند. آنان می‌بایست خود را برای تحمل بیش از سه سال و نیم حبس به زندان معرفی کنند.

نسیم سلطان‌بیگی و سعیده شفیعی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری هر یک از بابت اتهام تبلیغ علیه نظام به تحمل هفت ماه و شانزده روز حبس تعزیری و به اتهام اجتماع و تبانی به تحمل سه سال و شش ماه حبس تعزیری و مجازات‌های تکمیلی (دو سال منع عضویت در گروه و دسته‌جات سیاسی و اجتماعی و دو سال منع خروج از کشور) محکوم شدند.  مهسا بصیر توانا، خواهر زنده یاد مهران بصیر توانا، که ۲۵ آبان ۱۴۰۱ به ضرب مستقیم گلوله در صومعه‌سرا کشته شد نیز توسط وزارت اطلاعات بازداشت و به اداره اطلاعات شهر رشت منتقل شده است و تا کنون از وضعیت او اطلاعی در دست نیست. وب‌سایت روزنامه شرق از بازداشت مژگان خالقی، کارگردان سینما و تئاتر و سازنده فیلم “کاباره” خبر داده است که مردادماه امسال با برخورد نیروهای امنیتی مواجه و در میانه فیلمبرداری توقیف شد. شرق، روز شنبه، ۲۰ آبان، گزارش داد که خانم خالقی که برای پس گرفتن وسایل توقیف شده خود به دادسرای اصفهان مراجعه کرده بود، بازداشت شده ‌است. در خبر دیگری آمده ‌است که مهسا یزدانی، مادر دادخواه، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری به اتهام “توهین به مقدسات” و “تحریک مردم علیه امنیت ملی” به دو فقره حبس ۵ ساله، در خصوص اتهام “اهانت به خامنه‌ای” به ۲ سال زندان و به اتهام “فعالیت علیه جمهوری اسلامی ایران” به ۱ سال حبس و مجموعاً به ۱۳ سال زندان تعزیری محکوم شد. با اعمال قانون تجمیع احکام، حکم اشد وی یعنی ۵ سال حبس تعزیری قابل اجرا می‌باشد.

 

ژرفش شکاف طبقاتی با افزایش بی‌وقفهٔ قیمت مسکن

در روزهای پایانی شهریور ماه، مرکز آمار ایران بعد از یک تاخیر ۸ ماهه، گزارشی از تغییرات قیمت مسکن و اجاره‌ها را منتشر کرد. بررسی آمار و ارقام منتشر شده در همین حد، از یک طرف افزایش بی وقفه قیمت مسکن و اجاره‌ها و از طرف دیگر تعمیق شکاف طبقاتی و تقسیم ناعادلانه ثروت را در عرصه مسکن نشان می‌دهد.   بنابه بررسی‌های انجام شده از گزارش مرکز آمار، نرخ متوسط اجاره مسکن در ۶ ماهه اول امسال نسبت به ۶ ماهه اول سال گذشته ۳۸٫۵ برابر افزایش یافته است. همچنین قیمت متوسط یک متر مربع واحد مسکونی، در فاصله زمانی اسفند سال گذشته تا خرداد ماه امسال از ۵۹ به ۸۱ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. اخیراً بعضی از کارگزاران رژیم از جمله خاندوزی، وزیر اقتصاد، ادعا کرده بودند که تورم مسکن کنترل شده است و نرخ مسکن کاهش پیدا کرده است. به نظر بسیاری از کارشناسان حوزه مسکن این کاهش جزیی قیمت در ماه‌های اخیر نه به‌خاطر کنترل تورم بلکه به‌خاطر رکود حاکم بر بازار مسکن و ناشی از سقوط هرچه بیشتر قدرت خرید مردم بوده است. رژیم ولایت فقیه نشان داده‌ است که به حل مشکل مسکن به نفع کارگران، زحمتکشان و بی‌سرپناهان جامعه قادر نیست. سیاست‌های اقتصادی رژیم در عرصه مسکن از یک طرف  بازاری سرشار از سود برای سرمایه‌داری فعال در بخش ساخت و فروش و اجاره مسکن از بانک‌ها گرفته تا صاحبان مستغلات و کاخ‌های افسانه‌ای فراهم کرده و می‌کند و از طرفی دیگر توده‌های وسیع زحمتکشان و تهی‌دستان رانده شده به زیر خط فقر و حتی قشرهای متوسط جامعه را فقیرتر کرده و به سمت حاشیه‌نشینی، آلونک‌نشینی، پشت‌بام‌نشینی، اتوبوس‌خوابی، کارتن‌خوابی، گورخوابی، و جز این موارد، سوق داده و می‌دهد.

 

افزایش آمار اعدام زندانیان در هفته‌های اخیر

قاسم آبسته، زندانی اهل مهاباد در استان آذربایجان غربی، پس از سپری کردن ۱۳ سال و ۹ ماه در زندان، حکم اعدامش در زندان اجرا شده است. به‌نقل از سازمان حقوق بشر ایران در ۲۲ آبان ۱۴۰۲، حکم اعدام سه زندانی بلوچ که با اتهام “افساد فی‌الارض از طریق مشارکت در اقدام تروریستی” به اعدام محکوم شده بودند، به صورت مخفیانه در زندان مرکزی زاهدان به اجرا درآمد. هویت این سه زندانی محمد براهویی انجمنی، محمد کریم بارکزایی آکسون، و ادریس بیلرانی اعلام شده است.

 

آتش‌سوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود بی‌تدبیریِ مسئولان بوده است

متاسفانه تا لحظه نگارش این مطلب، ۳۶ نفر از هم‌میهنان گیلانی در حادثهٔ دلخراش آتش‌سوزی کمپ ترک اعتیاد لنگرود جان‌شان را از دست دادند. این حادثه نه تنها مردم شهر لنگرود بلکه کل کشور را در ماتم و غم فرو برد. به علت مصالح ساختمانی به‌کار رفته در این مرکز، شعله‌های آتش به سرعت گسترش یافت و به علت آنکه درهای ساختمان کمپ قفل بودند تعداد زیادی در آتش سوختند. سؤال مهمی که باید از مسئولان پرسید این است که با توجه به شرایط ساختمان و خطرات ناشی از گسترش سریع آتش‌سوزی چطور اتاق‌ها و سیستم قفل آن‌ها به‌صورت مرکزی طوری تعبیه نشده بود که در صورت ایجاد شرایط اضطراری به سرعت بتوانند باز شوند. چطور امکان خروج اضطراری و راه‌های جداگانه در بیرون ساختمان برای زمانی که آتش‌سوزی اتفاق می‌افتد پیش بینی نشده بود؟ خانواده‌های قربانیان این حادثه خواهان ارائه گزارش دقیق  و بازخواست مسئولانی هستند که باز بودن این مرکز را بدون توجه به مسائل ایمنی مانع شده بودند. رژیم ولایت فقیه که فساد در تاروپود وجودش رخنه کرده است ماهیتاً توانائی حل معضلات اجتماعی زائیده نظام سرمایه‌داری نولیبرالی از جمله اعتیاد را ندارد.

 

تداوم مبارزه برای حفظ محیط زیست

روز پنجشنبه ۱۸ آبان ماه مردم شهر جوشان قالی در کاشان  در اعتراض به افتتاح معدنی جدید در کوه‌های اطراف این شهرستان و تخریب محیط زیست تجمعی اعتراضی و زنجیره‌ای انسانی تشکیل دادند. مردم متحد با ایجاد زنجیره انسانی مانع فعالیت این معدن شدند. به‌رغم اعتراضات طولانی مردم به مسئولان در مورد تاثیرات مخربی که  کار این معدن در محیط زیست دارد، این معدن بازگشائی شد. مسلماً با ادامه اعتراضات وسیع مردم رژیم جز این که این مرکز را تعطیل کند چاره ای نخواهد داشت. در خبر دیگری که موجب شادی تمامی فعالان محیط زیست شده است آمده است: “موافقت‌نامهٔ احداث پتروشیمی در [شبه‌جزیرهٔ] میانکاله [واقع در منتهی‌الیه جنوب‌شرقی دریای مازندران] باطل شد.” مسلماً این پیروزی بدون مبارزهٔ مستمر فعالان محیط زیست به‌دست نمی‌آمد.

 

جنبش دانشجویی با وجود فشار و سرکوب از سوی رژیم، به‌پیش می‌رود

غلامرضا جمشیدی‌ها، رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، با رفتاری توهین‌آمیز کارت دانشجویی یکی از دانشجویان را ضبط کرد. تعدادی از دانشجویان این دانشکده پس از اطلاع از این ماجرا برای بازپس‌گیری کارت این دانشجو به حوزهٔ‌ اداری ریاست دانشکده رفتند. جمشیدی‌ها در ابتدای روبرو شدن با دانشجویان شروع کرد به فحاشی و حملهٔ‌ فیزیکی به آنان و در حضور چند تن از کارمندان و اعضای هیئت‌رئیسهٔ دانشکده فریاد زد: “من امروز اومدم دعوا کنم!” او با حرف‌هایی سخیف و اوباشانه، دانشکده را “فاحشه‌خانه” و دانشجویان را “فاحشه” خواند و آنان را به اخراج تهدید کرد. دانشجویان که از این هتاکی خشمگین و برآشفته شده بودند اعلام کردند تا عذرخواهی رسمی جمشیدی‌ها در فضای عمومی دانشکده، به اعتراض خود ادامه خواهند داد. پس از حضور پرتعداد نیروهای حراست، با ایستادگی دانشجویان کارت دانشجویی ضبط شده پس گرفته شد و حراست دانشگاه به دانشجویان قول داد با بازبینی فیلم‌های دوربین‌های مداربسته به رفتار توهین‌آمیز رئیس دانشکده رسیدگی کند. در همین ارتباط گروهی از فعالان دانشجوئی دانشکده علوم اجتماعی در حمایت از دانشجویان دانشگاه تهران اعلام کردند: “ما دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی علامه طباطبایی تمام قد در کنار دانشجویان علوم اجتماعی [دانشگاه] تهران ایستاده‌ایم و هیچ‌گونه توهین به دانشجو و ساحت دانشگاه را تاب نمی‌آوریم.”

در اقدامی دیگر دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس برای برگزاری اعتصاب در روزهای ۲۱ و ۲۲ آبان در اعتراض به فشار حراست و خفقان حاکم بر دانشگاه فراخوانی دادند که با استقبال دانشجویان روبرو شد و دانشجویان از رفتن به کتابخانه مرکزی، کلاس‌های درس، و برخی آزمایشگاه‌ها خودداری کردند.

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا